Tutorial faldilla semi-circular o de mitja capa /Tutorial falda semi-circular o de media capa

logo tuto faldilla circular

La setmana passada vaig ensenyar-vos una faldilla semi-circular que em vaig fer i va tenir bastant d’èxit (a jutjar per les moltes visites que va tenir l’entrada i per tots els comentaris que em vau deixar) avui us porto el tutorial. És un tipus de faldilla molt senzill de fer però buscant informació per internet no vaig trobar cap tutorial clar.

Com que és la primera vegada que faig un tuto per fer una peça de roba us agrairé molt qualsevol comentari. Si teniu dubtes o el que sigui podeu deixar comentaris o contactar-me via el Facebook del blog.

Per a poder fer el tuto m’he cosit una nova faldilla, aquesta, així que de pas participo al RUMS d’avui 🙂

Llegiu les instruccions amb calma. Us pot semblar una mica complicat però veureu que quan us hi poseu és molt senzill i teniu una faldilla feta en una tarda. Ànims!! 🙂

 La semana pasada os enseñé una falda semi-circular que me hice y tuvo bastante éxito (a juzgar por las muchas visitas que tubo la entrada y por todos los comentarios que me dejasteis) así que hoy os traigo el tutorial. Es un tipo de falda muy sencillo de hacer pero buscando información por internet no encontré ningún tutorial claro.

Como es la primera vez que hago un tuto de una prenda de vestir os agradeceré cualquier comentario. Si tenéis dudas o lo que sea podéus dejar comentarios o contactarme via el Facebook del blog.

Para poder hacer este tuto me he cosido una falda nueva, esta, así que de paso participo en el RUMS de hoy 🙂

Leed las instrucciones con calma. Os puede parecer un poco complicado pero veréis que en realidad es muy sencillo y en una tarde tenéis falda nueva. Ánimos!!

foto-3

He fet la vora amb biaix i no m’agrada gens com ha quedat. Crec que l’acabaré traient…  // Le he puesto bies en el bajo y no me gusta nada como ha quedado,. Creo que acabaré quitándolo…

 

 

El Patró

Primer de tot us explico com es dibuixa el patró

(senzillíssim, no us espanteu!) perquè així podeu calcular després la quantitat de tela que necessiteu.

El que necessitem és dibuixar i tallar una peça de tela amb aquesta forma, com mig cercle amb la corba necessària per la cintura. Per això la faldilla és diu semi-circular. En vermell he marcat la meitat, és a dir, per on doblegarem la tela:

El Patrón

Primero de todo os cuento como se dibuja el patrón (es muy fácil!) porque así podemos calcular luego cuanta tela necesitáis.

Lo que necesitamos es dibujar y cortar una pieza de tela así, como un medio círculo (con la curva para darle forma en la cintura), que por eso la falda se llama semi-circular. En rojo he marcado la mitad, o sea el punto por donde doblaremos la tela para dibujar y cortar.

 foto 1

 

Però com que la dibuixarem amb la tela doblegada per la meitat, el dibuix que farem serà aquest:

Como realmente vamos a dibujar con la tela doblada por la mitad, el dibujo que haremos será este:

 

foto 2

Com veieu necessitem saber dues distàncies (marcades al dibuix), que he anomenat distància a i distància b. Però primer ens caldrà retornar als vells temps de l’EGB i fer una mica de geometria. Muahahahahah 🙂

En primer lloc hem de mesurar tres coses:

1. La circumferència de la nostra cintura (ens passem una cinta mètrica al voltant de la cintura, a l’alçada on solem portar la roba, que això ja va a gustos). Li direm MIDA A.

2. La circumferència de les nostres malucs, per la part que mesuri més. Com que la faldilla no porta cremallera ni cap obertura, hem de poder posar-nos-la i treure! 🙂 Li direm MIDA B

3. La llargada de la faldilla. Des de la cintura fins on volem que ens arribi (just al genoll, més amunt…). Li direm MIDA C.

Como veis necesitamos saber dos distancias (marcadas en el dibujo) que voy a llamar distancia a y distancia b. Pero primero tendremos que volver a los viejos tiempos del EGB y hacer un poco de geometría. Muahahahhahha 🙂

Primero tenemos que tomar 3 medidas:

1. La circunferencia de nuestra cintura (nos pasamos la cinta métrica alrededor de la cintura, a la altura donde solemos llevar la ropa, que esto va a gustos). Le llamaremos MEDIDA A.

2. La circunferencia de nuestras caderas, por la parte que mida más. Como la falda no lleva cremallera ni ninguna apertura, tenemos que poder ponérnosla y sacárnosla! 🙂 Le llamaremos MEDIDA B.

3. El largo de la falda. Des de la cintura hasta donde queramos que llegue. Le llamaremos MEDIDA C

Ara anem a dibuixar la faldilla.

La distància a és la que ens marca el forat de la cintura i la distància b ens marca la llargada de la faldilla. Les dues juntes (a+b) són el radi de la faldilla.

El que hem de fer, en primer lloc, és calcular la distància a en base a aquesta fórmula:

a= MIDA B/3’1416

Si voleu entendre el perquè de la fórmula: el forat de la faldilla és mitja circumferència. Necessitem calcular el perímetre d’aquesta mitja circumferència. La fórmula del perímetre de la circumferència és 2*pi*radi, però al voler només de la meitat ho dividim per 2 i ens queda perímetre=pi*radi.

Això ens donarà una xifra que són els cm que ha de mesurar la distància a en la nostra faldilla.

En el meu cas la MIDA B és 111 CMcm i per tant la meva distància a són 35’33 cm. Per assegurar-nos la jugada, jo li he sumat 2  centímetres (també per què no hem deixat marge de costura)

La distància b és molt senzilla de saber. Quina llargada volem que tingui la faldilla? Calculeu que a la cintura hi posarem un puny o similar, i que cal fer vora. Jo recomano tirar llarg que sempre es pot tallar, que no pas que la faldilla sigui massa curta.

En el meu cas he anat pel dret. Tinc un metre de tela i per tant la faldilla medirà tot el que em doni la tela, que són 75 cm.

Per tant la meva distància b són 40 cm.

Això és tot. Anem a veure els materials i la faldilla la dibuixarem directament sobre la tela. La MIDA A la farem servir per mesurar el puny de la cintura.

 

Ahora vamos a dibujar la falda.

La distancia a es la que nos marca el agujero de la cintura, y la distancia b nos marca el largo de la falda. Las dos juntas (a+b) son el radio de la circunferencia de la falda.

Lo que tenemos que hacer, en primer lugar, es calcular el valor de la “distancia a” en base a esta fórmula:

a= MEDIDA B/3’1416

 

Si quereís entender el porqué de esta fórmula: el agujero de la falda (la cintura) es media circunferencia. Necesitamos calcular el perímetro de esta media circunferencia. La fórmula del perímetro de la circunferencia es 2*pi+radio, pero al querer solo la mitad, lo dividimos por 2 y la fórmula nos queda en perímetro=pi*radio.

Esto nos dará una cifra que son los centímetros que tiene que medir la “distancia a” en nuestra falda.

En mi caso, la MEDIDA B són 111 cm  y por lo tanto mi “distancia a” son 35’33 cm. Para asegurarme la jugada y contar con cierto margen de costura, le he añadido un par de centímetros.

La distancia b es muy fácil de saber. ¿Qué largo queremos que tenga la falda? Calculad que a la cintura le pondremos un puño o similar, y que tenemos que hacer un dobladillo. Yo recomiendo tirar a largo, que siempre se puede cortar, que no que nos encontremos con una falda demasiado corta.

En mi caso he ido a lo fácil, Tengo una tela de 1’50 de ancho, con lo que doblada me mide 75 cm. Así que quería que mi distancia a+b midiera 75 cm por lo que el largo de la falda lo he dejado en 40 cm, que como veis, me queda un poco por encima de la rodilla.

Esto es todo. Ahora vamos a ver los materiales y a dibujar la falda encima de la tela. La MEDIDA A la usaremos para medir el puño de la cintura.

 

Materials

  • 75 cm de tela que faci 1’40-1’50 d’ample. Si la tela és més estreta o voleu fer una faldilla molt llarga (si la distància a+distància b suma més de 75) llegiu el comentari del final de tot de l’entrada. En el meu cas la tela no és elàstica. Segons sigui la tela més o menys lleugera, més o menys rígida, us quedarà la faldilla amb més o menys cos, però penso que es pot fer amb la majoria de teles (També amb samarreta i altres teles elàstiques).
  • Una tira de puny de 20 cm aproximadament, i si volem, goma elàstica per passar per dins.
  • fils, tisores, màquina de cosir etc, cinta mètrica i algun marcador o sabonet per marcar el patró a la tela.

Materiales

  • 75 cm de tela de 1’40-150 de ancho. Si la tela es más estrecha o queremos una falda muy larga (si la distancia a+distancia b suma más de 75cm ) leed el comentario del final de la entrada. En mi caso, la tela no es elástica, pero también admite telas como camiseta, sudadera…. Según la tela sea más o menos ligera y con más o menos caída quedará una falda con más cuerpo, más “abultada”…, pero pienso que se puede hacer con la mayoría de telas.
  • Una tira de punyo de 20 cm aproximadamente (o tela de camiseta si no tenemos puño) y una goma elàstica del largo de nuestra cintura para pasarla por dentro, si lo creemos necesario.
  • hilos, tijeras, máquina de coser, cinta métrica, un marcador o jaboncillo para marcar la tela.

 

Comencem

Dobleguem la tela per la meitat, les cares bones tocant-se. El plec ha de quedar vertical, en la direcció del fil (és a dir, com pleguem la tela per marcar patrons). Així dibuixarem mig patró. Enganxem amb agulles la tela perquè no es mogui.

Des de la cantonada mesurem la distància a seguint en línia recta. Anem movent la cinta mètrica, sempre mantenint l’extrem a la cantonada i anem fent marques cada 2 o 3 cm, sempre marcant la distància a. Al final, unint els punts, hem de poder dibuixar una corba (mitja circumferència).

Empezamos

Doblamos la tela por la mitad, las caras buenas tocándose. El pliegue tiene que quedar vertical, en la dirección del hilo (o sea, como doblamos la tela para marcar patrones). Así dibujamos medio patrón. Cogemos la tela con agujas para que no se mueva.

Des de la esquina medimos la “distancia a” siguiendo una línia recta. Manteniendo un extremo de la cinta en la esquina (sin moverlo) vamos desplazando el otro extremo y hacemos marcas cada 2 o 3 cm, siempre marcando la “distancia a”. Al final, unimos los puntos que hemos marcado, dibujando una curva (media circunferencia).

marquem

Ara tornem a fer el mateix però marcant la distància a+b. Fem bastantes marques i al final dibuixem la corba.

Ahora hacemos lo mismo pero marcando la distancia a+b. Hacemos bastantes marcas y al final dibujamos la curva.

faldilla dibuixada

Tallem!

¡Cortamos!

IMG_3618

I així ens queda la tela un cop la despleguem

Y así nos queda el trozo de tela que hemos cortado cuando lo desdoblamos.

IMG_3619

 

Cosim

Agafem la faldilla, la dobleguem per la meitat, cares bones tocant-se i cosim el lateral que està obert. No hem marcat marge de costura, cosiu a 1 cm del marge aproximadament. Passem també un zigzag perquè no es desfili o cosim amb overlock.

Cosemos

Cogemos la falda, la doblamos por la mitad, caras buenas tocándose y cosemos el lateral que está abierto. No hemos marcado margen de costura, cosed a 1cm del margen más o menos. Pasamos también un zigzag para sobrefilar o cosemos con overlock.

cosim

Col.loquem el puny a la cintura. Jo normalment li passo una goma elàstica per dins i per treure la mida multiplico la MIDA A per 0’80 (tant la goma com el puny). Aquí podeu trobar un tuto per col.locar cintures de puny (del blog Mi Rincón de Mariposas) i en aquest del blog Enredos ens explica una manera de posar el puny passant una goma per dins (jo ara sempre ho faig així, gràcies Jessy!).  Passem també un zigzag pel marge de costura perquè no es desfili.

Colocamo el puño en la cintura. Yo normalmente le paso una goma elástica por dentro, pero justo en esta falda y en la otra semi-circular que os enseñé, no se la he pasado porqué el tejido es bastante lijero y me pareció que no era necesario. Para saber el largo de puño multiplico la MEDIDA A por 0’80. Aquí podéis encontrar un tuto muy bien explicado para colocar cinturas de puño (de Mi Rincón de Mariposas) y en este del blog Enredos se explica como hacerlo si queremos pasar una goma por dentro (yo ahora siempre lo hago así, gracias Jessy!). Passamos también un zigzag por el margen de costura para que no se dehilache la tela.

puny posat

Estem a punt d’acabar. Hem de decidir què fem amb la costura de baix. En aquest cas he posat un biaix. Com que la faldilla no és recta sinó que fa corba, fer la vora és una mica complicat. Se li pot passar també la overlock, com vaig fer en la faldilla que us vaig ensenyar la setmana passada. Això ho deixo a la vostra el.lecció.

Estamos a punto de terminar. Tenemos que decidir qué hacemos con los bajos. En este caso yo le he puesto bies. Como la falda no es recta sinó corva, hacer un dobladillo es un poco más complicado. Se le puede pasar la overlock, como hice en la falda que os enseñé la semana pasada. Esto lo dejo de vuestra elección.

 

I ja està!!

Algunes indicacions més:

Si no tens massa clar si has fet bé els càlculs fes-te una faldilla de paper per provar. Una altra opció és que talleu la cintura una mica més petita del compte, proveu i si el forat que heu deixat és massa petit, talleu més.

Si voleu fer una faldilla molt llarga necessitareu una tela molt ample o bé enlloc de tallar amb la tela doblegada tallar dues meitats i unir-les. El mateix us passarà si utilitzeu una tela més estreta (com que les fan 1’10 d’ample)

També es pot fer en mida infantil. Els càlculs són els mateixos i gastareu molta menys tela 🙂

No us espanteu amb els números i les matemàtiques. Jo sóc MOOOOOLT de lletres i ja n’he fet dues!!

Espero que s’entengui i que cosiu moooltes fadilles!!

Si en feu alguna seguint aquest tutorial us agraïré que em faciliteu un enllaç de la vostra entrada, em feu arribar una foto si no teniu blog… I així les podré anar publicant.

 

¡¡Y ya está!!

Algunas indicaciones más:

Si no tienes demasiado claro si has hecho bien los cálculos, hazte una falda de papel para probar. Otra opción es que cortéis la cintura un poco más pequeña, la probaís i si és demasiado pequeña, cortáis más.

Si queréis una falda larga necesitaréis una tela muy ancha o bien en vez de cortar con la tela doblada, cortar dos mitades y unirlas sin doblar la tela, para que os quepa. Lo mismo os pasará si usáis una tela más estrecha, como las que hacen 1’10 de ancho.

También se puede hacer en medida infantil. Los cálculos son los mismos y gastaréis mucha menos tela 🙂

No os asustéis con los números y las matemáticas. Yo soy MUUUUUUY de letras ¡y ya me he hecho dos!

Espero que se entienda el tutorial y cosáis muchas faldas. Si lo hacéis y me mandáis una foto o el enlace de vuestro blog las iré publicando, o si tengo muchas quizás algo una entrada específica.

 

 

9 pensaments sobre “Tutorial faldilla semi-circular o de mitja capa /Tutorial falda semi-circular o de media capa

  1. Retroenllaç: Bossa de platja / Bolsa de playa | FentPensantDient

  2. Per fi!!!!!!! un tutorial on he aconseguit entendre com es fa una falda d’aquet tipus amb la cintura de roba de puny. he mirat i remirat, pero lo que trobaba no ho acababa de entendre,
    (lease novata en las costurillas)
    Ara en serio, mol ben explicat , he fet la falda per la meva filla en un parell de ratets, i com a tu, tampoc m’agradaba amb bies, l’he pasat l’overlock i l’he fet una vora normal, gràcies per aquet fantástic tutorial.
    una abraçada
    Carme

Deixa un comentari