Seitán

Crec que alguna vegada ja us he parlat de la web de Dimensión Vegana. Doncs bé, aquí és on hem trobat la recepta definitiva de seitán.

Com sabeu, el seitán es pot comprar fet, ecológic, a 4 o 5 euros la bola. I també es pot fer a casa, a partir de farina (més complicat, com a mínim per mi) o comprant el gluten directament. Les avantatges de fer-te el seitán a casa és que surt molt més barat i que te’l pots fer al gust, afegint-hi espècies, all, salsa de soja, caldo de verdures…

Nosaltres a casa vam provar diferents receptes de seitán i realment el que més ens ha agradat, amb diferència, i que ara ja és l’únic que fem, és aquest.

Si el penseu fer, jo us recomano veure el video, però us escric aquí la recepta.

Ingredients

  • 2 tasses de gluten
  • 10 cullerades soperes de pa ratllat
  • 1 tassa i 3/4 d’aigua
  • 1/4 de tassa de salsa de soja
  • 1 cullerada sopera de sal
  • 1 cullerada sopera de pebre vermell (dolç o fumat)
  • all i julivert

Elaboració

Barregem els ingredients secs en un bol, que es mesclin bé. Hi afegim els líquids. L’all i el julivert són per més endavant!

Ho amassem bé amb les mans, 3 o 4 minuts.

Piquem l’all i el julivert.

Extenem un paper film sobre la taula i posem a sobre la massa que hem fet, d’un o dos dits d’ample. Hi posem a sobre l’all i el julivert. Ho enrollem (com si fessim un “braç de gitano”). Ens quedarà un rotllo de seitán.

Aquest pas que acabo d’explicar de l’all i julivert és optatiu, es pot fer sense i queda bé igual. Llavors el que haurem de fer és posar el seitán damunt el paper film i donar-li forma allargada, com una botifarra gegant 🙂

En qualsevol dels dos casos, emboliquem molt bé amb paper film, posant-hi bastantes capes. I amb un fil de cosir, ho emboliquem encara una mica més. Després això haurà de bullir i no ens interessa que s’obri el paquet.

Posem una cassola amb aigua a bullir i quan ja bulli l’aigua hi posem el seitán a dins que bulli uns 45-50 minuts.

Passat aquest temps el traiem i el deixem refredar. Després el podem tallar en trossos més petits i congelar o guardar-lo a la nevera (dura una setmana ben bona).

Aquestes són fotos de diferents seitans. El de dalt porta piquillos (enlloc d’all i julivert) i el de baix el vaig fer també sense l’all i el julivert i li vaig posar pebre vermell fumat a la massa.

Comentaris

Us torno a recomanar mirar el video perquè hi ha coses una mica complicades d’explicar i que veient les imatges segur que s’entenen molt més.

Abans de posar el seitan en el paper film, penseu en quina olla ho voleu posar. Si no és massa gran, millor fer 2 o 3 seitans més petits.

El podeu fer més suau o amb un sabor més marcat, segons les espècies que hi afegiu. Li podeu posar l’all i el julivert com a la recepta original, o barrejar pebre fumat, o orenga, o all en pols, o una mica de cada!! 🙂 És qüestió d’anar provant i trobar la recepta de cadascú.

 

Edito: per afegir més fotos del procés, que potser així s’entén una mica més 🙂

Un pensament sobre “Seitán

  1. Retroenllaç: Seitán estofat amb pèsols « fentpensantdient

Deixa un comentari