Tutorial Bossa de dos colors

Últimament estic cosint moltes bosses. Ja fa temps me’n vaig fer una per mi, i per Reis en vaig cosir una per la meva cosina. Després vaig engegar el projecte de FentCosint i de moment sembla que és l’objecte que més agrada i ja n’he cosit unes quantes més.

Tutorial_fentpensantdient

Totes aquestes bosses estàn fetes seguint aquest tutorial. Només variant teles i mides (i fins on arribi la imaginació de cadascuna) es poden fer desenes de bosses diferents!

Així que he pensat en fer-ne un tutorial. L’estructura de la bossa és bastant senzilla, després cadascú pot afegir els detalls que vulgui (butxaques interiors o exteriors, amb cremallera o sense…). Aquesta en concret porta una tira amb un mosquetó per enganxar les claus i que siguin més senzilles de trobar.

El tutorial és de la bossa bàsica, sense butxaques. Només una tira per penjar les claus.

Abans de llegir al llista de materials mireu la foto de la bossa acabada (al final de tot de l’entrada) per pensar una mica com la voldreu fer vosaltres. En principi porta una tela llisa a l’interior, de forro, i a l’exterior combina una tela llisa amb una estampada. Podeu posar-hi una sola tela, dues estampades, o fer un exterior més complexe per exemple a quadres de patcwhork, franges de diferents teles… L’important és que al final medeixi el mateix que la tela interior, que en aquest cas és 34×39 cm.

Si la voleu fer més gran o més petita, més quadrada o més allargada, només cal canviar les mides de la tela però el procés de costura és el mateix.

Materials

  • tela interior, dos rectangles de 34×39 cm
  • tela exterior: dos rectangles de tela llisa de 34×25 i dos rectangles de tela estampada de 34x29cm
  • boata, dos rectangles de 34×39 cm
  • una tira de 100 cm (aprox). Jo hi poso tira de cotó, com les dels cinturons, però la podeu fer vosaltres amb tela.
  • snaps, velcro o algun sistema per tancar la bossa
  • fil, agulles de cap…
  • Si voleu fer la tira de les claus, 25 cm de biaix ample i un mosquetó petit.

llisa exterior interior boata

tela estampada

Primer tallarem totes les teles. Els marges de costura ja estan inclosos, d’1 cm.

Començarem unint les dues teles de cada rectangle exterior. Enganxem amb agulles un dels rectangles llisos amb un dels estampats, per les parts llargues, amb els costats bons tocant-se.

enganxem 2 teles

Cosim (deixant 1cm de marge de costura). I fem el mateix amb l’altra cantó.

cosim

Obrim i planxem. I en aquest cas hi he cosit una cinta zigzag just en la unió de les dues teles.

decoraciozigzag

Hi posem agulles i passem una puntada recta amb el fil del mateix color que el zigzag

Encarem aquests dos rectangles (que seran l’exterior de la bossa) amb els cantons bons tocant-se. Posem agulles i cosim els dos laterals i el cul.

cares bones tocantse (exterior)

obertura a dalt (exterior)

Cosit, pel baix i els dos laterals.

Agafem un rectangle del forro i un de boata i enganxem la boata amb agulles de cap (o imperdibles) al forro, per la part “dolenta” (el revers de la tela). Ara hem de fer algunes costures per unir les dues parts. Jo el que acostumo a fer és cosir línies verticals (una a la meitat i una a cada quart) però també es pot fer una quadrícula o si en teniu ganes fer algun dibuix.

enganxem boata + linies

En aquest casm he marcat una línia a la meitat i una a cada quart, i he cosit, posant la puntada al màxim de llarga (4).

encoixinat

Ara unim el forro. Agafem els dos rectangles i els encarem per les cares bones. Cosim pels dos laterals i el cul (d’aquest pas no hi ha foto però és com quan hem unit les dues peces de l’exterior)

Hem de tenir cura de respectar sempre el marge de costura d’un centímetre perquè sinó el forro i l’exterior ens quedaran de mides diferents.

El següent pas és fer unes costures a les cantonades perquè la base de la bossa sigui plana, però si voleu us el podeu saltar.

Agafem l’exterior i el girem. Agafem una cantonada del cul i l’aixafem (si mireu la foto s’entendrà millor).

aixafem cantonada

Medim 3 cm des de la punta i fem una línia horitzontal. La marquem. Hi posem agulles i cosim per sobre aquesta línia.

cosim cantonada

Tallem la tela un cm arran de la costura que hem fet.

tallem cantonada

Fem el mateix amb l’altra cantonada i amb les dues cantonades del forro.

Ara toca unir la bossa. Posem l’exterior del revés (cara bona de la tela per la part de dins) i el forro també del revés (boata per dins i tela per fora). Posem el forro dins de la part exterior de la bossa.

muntar bolso

El forro està dins de la bossa i les cares “bones” es toquen

per fer el muntatge

Agafem la tira i l’enganxem amb una agulla a cada lateral, entre el forro i l’exterior, assegurant-nos que ens hagi quedat recta i cap a DINS de la bossa. També hi posem la tira per penjar. L’enganxem amb agulles, entre el forro i l’exterior, ens assegurem que no hagi quedat girada en cap punt. Ens ha de quedar també cap a DINS de la bossa. Posem agulles per tot el voltant.

posem agulles

Cosim per tota l’obertura, excepte una franja d’uns 15 centímetres que la deixem sense cosir i és per on li donarem la volta. Quan passem per les tires podem cosir endavant i endarrere fent 4 passades, per reforçar la costura.

Girem la bossa per forat que hem deixat. Ens assegurem que hagi quedat tot bé i tanquem l’obertura de 15 cm que hem deixat sense cosir amb agulles.

tanquem forat

Fem un repunt per tota la part de dalt. Jo poso colors de fil diferents a la canilla i a la bobina, perquè em combini amb interior i exterior (en aquest cas, gris a la bobina i taronja a la canilla)

repunt

Li posem dues parelles de snaps a la part de dalt per tancar (que no surten a la foto)…i ja està!

IMG_2255

La bossa acabada!

IMG_2256

i detall de la tira per les claus.

Espero que s’entengui bé i si teniu algun dubte amb algun pas, materials o el que sigui, deixeu un missatge i intentaré solucionar-ho.

Ah, i si algú en cus una i em vol enviar una foto, m’encantarà publicar-la al blog!!

2 pensaments sobre “Tutorial Bossa de dos colors

Deixa un comentari