Croquetes de xampinyons i cigrons

Aquí va una recepta de croquetes boníssimes i senzilles de fer.

Se les va inventar mon pare un dia que volia fer-li unes croquetes pel meu fill i no sabia com prescindir de la beixamel per fer-les veganes.

L’única petita dificultat que jo li trobo és a vegades l’arrebossat no em queda prou bé i se’m desfà al fregir-les (se’m desfà l’arrebossat, per sort les croquetes no).

El sopar: croquetes i verdures a la brasa

Ingredients

  • una safata de xampinyons
  • cigrons bullits. Quantitat aproximada, un pot (jo els havia bullit a casa i els tenia congelats, no els vaig pesar però més o menys)
  • un all gran (o dos petits)
  • pa ratllat (nota: vaig fer servir pa rallat d’aquell d’all i julivert perquè no en tenia i era diumenge i al “paqui” només tenien d’aquest, però no cal, de fet jo MAI arrebossaria croquetes amb pa rallat d’aquest 🙂 )
  • una mica de farina de blat

Elaboració

Agafem els xampinyons, els netegem, els tallem per la meitat o en quarts. Tallen l’all en làmines. Saltegem els xampis amb l’all i una mica de sal (atenció amb la sal perquè si els cigrons són de pot ja porten sal).
Quan estan fets els posem en un recipient apte per minipimer, o dins la thermomix o similar, col.lant-los bé l’aigueta que puguin haver deixat anar.
Hi afegim els cigrons i triturem bé, que quedi una pasta ben fina. Si ens quedés massa líquid, posar-hi més cigrons.
Ho deixem a la nevera tapat amb paper film, dues o tres horetes com a mínim. Al refredar-se, s’endureix una mica la massa.

El pa ratllat, la farina+aigua i la pasta de les croquetes. Preparada per arrebossar!

Ens preparem per l’arrebossat. Atenció, cal fer un bon arrebossat gruixut perquè no es desfacin les croquetes al fregir-les ni salti l’arrebossat. Jo vaig fer unes quantes proves i el que millor em va anar va ser fer doble arrebossat. Però el meu pare, que és l’autor de les croquets, diu que ell fa un arrebossat “simple” i que no se li trenquen.

Les croquetes abans de fregir

Per fer un arrebossat sense ou, en un bol hi poso aigua i farina en la proporció que quedi amb una textura i consistència semblant a l’ou. Hi passo les croquetes primer per això i després pel pa rallat. El “doble arrebossat” que us deia consisteix en tornar a passar les croquetes una altra vegada per la farina+aigua i el pa rallat.
En tot cas, ho arrebosseu i podeu provar de fregir-ne una, a veure com us queda i si cal fer doble arrebossat o no.
Ah, oli ben calent i anar al tanto al girar-les (jo ho vaig fer amb dues forquilles).

Fent el sopar

Comentaris

Potser sóc jo que no en sé, però em costa molt fer croquetes veganes “clàssiques”: és a dir, fer una beixamel espessa i posar-hi seitán picat o verdures o el que sigui. Mai em queda la beixamel prou espessa i les croquetes se’m desfan (he de reconèixer que tampoc vaig fer masses croquetes quan menjava carn…). Però de tant en tant m’agafa mono de croquetes i NECESSITO menjar-ne:-)

Com heu vist aquesta recepta és senzilla, bona, i de pas una altra manera de menjar llegums! 😉

Per cert, heu fet alguna vegada croquetes al forn? com es fan? (temperatura, temps etc). Com queden?

6 pensaments sobre “Croquetes de xampinyons i cigrons

    • Lucia, tens raó, no recordava aquesta recepta teva! Crec que la provaré perquè quan fem coliflor sempre ens en sobra i després no sé què fer-ne. Un dubte: per fer-les al forn com ho fas: gratinador? temperatura?
      gràcies

  1. Aquesta setmana les faig, segur, segur. Per cert, vaig fer el teu brownie la setmana passada i aquesta l’he hagut de tornar a fer :P. Mare meva, quina “alegria pal cuerpo”!!!

    A mi els arrebossats se’m desfan si l’oli no està ben calent i/o omplo massa de croquetes la paella.
    Les croquetes no congelades i que només cal coure l’arrebossat perquè l’interior ja ho està el que faig es posar molt poquet oli a la paella i simplement “torrar-les”. Amb un pinzell d’aquests de silicona empastifo la paella i ja està.

Deixa un comentari