Congrés FEDALMA

El passat divendres 13 i dissabte 14 de setembre vaig assistir al Congrés que organitzava FEDALMA, aquesta vegada a Barcelona.

Era la primera vegada que assistia a un congrés, amb ponències, acreditacions, taules rodones… En general l’experiència va ser molt bona, intensa i també cansada (divendres a les deu ja estava dormint!). Com a tot arreu, hi va haver ponències més interessants i altres menys, i en alguns moments em vaig perdre una mica, saturada de terminologia científica… però moltes de les assistents (dones en més del 95%) eren personal sanitari, així que suposo que elles devien estar molt còmodes 🙂

Font: Europapress

Tinc una pila de pàgines de la llibreta del congrés plenes d’apunts que vull passar a net i endreçar (i que faré arribar a qui vulgui) però ara volia destacar alguns punts o idees per mi importants, que vaig extreure d’aquells dos intensos dies.

-Valorar molt positivament la quantitat de pediatres, infermeres i llevadores que hi havia al Congrés. Personal sanitari que, com en una ponència van explicar, s’ha de buscar la vida per formar-se pel seu compte, conscients de la necessitat d’ampliar els seus coneixements sobre Lactància Materna (en el curs que vaig fer de formació per assessores de la FEDECATA també n’hi havia moltes).

L’altre dia una mare explicava en un fòrum que el seu nen té 4 mesos, combina pit i biberó i el pediatra li ha dit que comenci amb les farinetes de cereals. Sí, amb 4 mesos. Sí, en contra de les recomanacions de la OMS, i de tothom. I potser aquests exemples que ens indignen són els que més se’ns queden, però la tasca d’aquest altre grup de professionals sanitaris, potser menys evident i silenciosa, cal remarcar-la. És un canvi lent, i segurament cal temps, però hi ha persones que ja hi estan treballant (i sovint sense cap tipus de recolzament ni reconeixement de les autoritats sanitàries).

foto

Tot apunt per començar 🙂

 

-El títol del Congrés era “Lactància i Diversitat”. I en aquest sentit, em vaig quedar amb dues idees, o sensacions, més aviat, que crec que em seran molt útils quan assessori alguna mare.

La primera, és que cada lactància i cada mare són diferents. Que mai saps les circumstàncies de cadascú i que no pots anar amb idees preconcebudes ni judicis. Em va emocionar molt la ponència d’una mare, assessora d‘Alba Lactància, la tercera filla de la qual té galactosemia. I de com se sentia al principi, anant a un grup de lactància i traient el biberó

La segona, i aquest és un tema al que últimament dono moltes voltes també en altres àmbits, que els grups de lactància, les assessores, sovint arribem només a un tipus de gent. Això té una explicació senzilla, els grups de lactància són oberts a tothom, i hi va qui vol. Nosaltres no anem a buscar a ningú. Però a vegades penso que potser caldria fer més per aconseguir arribar a tothom, a tot tipus de mares, de qualsevol tipus de condició i origen. I sé que un grup de lactància és molt més heterogeni que per exemple un grup de criança o les famílies d’una escoleta lliure, però tot i així, segurament inconscientment, ens dirigim a només un tipus de mares o famílies. Quantes imatges de lactància (en webs, fulletons etc) hem vist de mares d’una ètnia diferent a la “blanca”? o quantes vegades es parla de “el paper del pare” en la lactància, sense pensar que potser no hi ha pare, hi ha dues mares o fins i tot, hi ha dos pares, com en una de les ponències del congrés (van explicar un cas de lactància materna d’una parella d’homes que havien tingut un fill per maternitat subrogada).

Crec que els prejudicis i clitxés arriben a tots els àmbits, també en el de la LM, evidentment (no som una bombolla!) però també penso que ja que moltes de nosaltres entenem la maternitat i la criança com un fet global o una base per canviar-ho tot, cal que tinguem en compte aquestes coses. I en aquest sentit, l’enfoc del congrés penso que va ser molt encertat i va donar peu a la reflexió.

Anuncis

5 pensaments sobre “Congrés FEDALMA

  1. M’ha semblat molt interessant el que has explicat Júlia! el meu gremi està força concienciat amb el tema de la lactancia materna (només faltaria…) i moltes vegades hem de lluitar contra consells del pediatra, com ara començar massa prest amb el beikost i cosses pitjors…

    • De moment, els Dietistes que “conec” (com tu o en Basulto), ja ho he vist que estu molt conscienciats! és genial!!
      En el món de la pediatria, com a mare que ho he patit, hi ha de tot, però anima veure tants professionals al congrés, que demostra que tenen un interès per aprendre i tenir una formació veraç sobre LM.

    • bé, vaig fer el curs de formació per assessores de la federació catalana i intento seguir formant-me i informant-me. Ara mateix no estic fent d’assessora en cap grup de lactància però intento donar un cop de mà a través d’internet o a mares conegudes 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s